40008 is een experiment in eenvoud

Al een tijd ben ik bezig met het vereenvoudigen en verminderen van mijn complexe financiële producten – minder verzekeringen en hypotheek. Producten in het huishouden zijn net zo complex óf complexer. Halverwege 2013 reed ik naar huis en nadenkend over complexe financiële producten kwam de vergelijking met gewone dagelijkse huis, tuin en keuken producten bij mij op. Zeg maar alles wat we bij de supermarkt kunnen kopen. Bij het maken van die vergelijking werd mij duidelijk dat complexiteit – en daarmee niet begrijpen wat je gebruikt – niet alleen geldt voor financiële producten, maar voor alles wat we in en om ons huis gebruiken. Sterker nog, van huis, tuin en keuken producten snap ik nog veel minder. Simpele dingen als eten, was- en schoonmaakmiddelen, zeep en shampoo, zijn geen simpele producten. Mijn “eenvoudige” shampoo heeft meer dan 25 ingrediënten, waarvan ik niet weet waar ze voor dienen. Het product shampoo moet mijn haar schoon wassen – het kan haast niet zo zijn dat ik daar een product met zoveel ingrediënten voor nodig heb. Wat doen deze producten met mijn gezondheid, mijn milieu,  betaal ik niet teveel, en is het allemaal wel nodig. Mijn zoektocht naar eenvoud, zoals ik die financieel al had afgelegd, was begonnen. Een wandeling door een supermarkt werd en is een ontdekkingsreis. Hoe kan het dat we enorme winkels vol met ingewikkelde producten hebben, terwijl we maar een paar goede, leuke en lekkere producten nodig hebben. Op deze site doe ik de komende tijd verslag van de zoektocht en deel mijn kennis over dit experiment in eenvoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 − 39 =