eenvoudige schoonmaakmiddelen

Start zelf met eenvoud in huis!

Waarom zou je starten met eenvoudige schoonmaakmiddelen in en om huis? De drie belangrijkste redenen zijn:

  • het is goed voor het milieu
  • het is goed voor de gezondheid van je gezin en jezelf
  • het is goed voor je portemonnee

Waar kun je eenvoudig mee starten? Een eenvoudige stap is de volgende schoonmaakmiddelen te gebruiken:

  1. Schoonmaakazijn, in plaats van Antikal, WC Eend en andere kalkreinigers en chloor. Schoonmaakazijn is verkrijgbaar in een handige hervulbare spuitfles. Of gebruik een oude spuitfles van bijvoorbeeld ruitenreiniger.
  2. Soda of kristalsoda, in plaats van schuurmiddelen als CIF. Kristalsoda is een droge vorm van soda en zit in een handige strooibus. Hierdoor is het makkelijk in gebruik. het is wel duurder dan gewone soda.
  3. Vloeibare zeep, in plaats van allesreiniger. De meeste supermarkt huismerken vloeibare zeep zijn het eenvoudigst en goedkoopst. Even op het etiket kijken dat er alleen zeep in zit en geen onnodige toevoegingen.
  4. Spiritus, in plaats van Glassex en andere ruitenreinigers. Neem een oude ruitenreinigerspuitfles en vul die met 50% spiritus en 50% water. Eventueel een druppel vaatwasmiddel toevoegen.

Bovenstaande middelen zijn veel goedkoper dan de standaard schoonmaakmiddelen. Ze maken erg goed schoon. Waarom zijn deze alternatieve middelen beter voor je gezondheid en het milieu? Standaard schoonmaakmiddelen bevatten naast de werkzame stoffen tegen vet (bijv. zeep of alcohol) en kalk (bijv. zuur) ook schimmelwerende en conserverende middelen als benzisothiazolinone en methylisotiazolinone of geurstoffen als butylphenyl methylpropional, benzylsalicylate en hexyl Cinnamal. Deze stoffen kunnen contactallergie├źn veroorzaken (gezondheid) en zijn slecht voor het milieu. Voor de geur zijn deze stoffen altijd overbodig. Ook toevoegen van schimmelwerende middelen in schoonmaakmiddelen is onnodig. Mocht je een keer schimmel op muren of badkamer hebben, gebruik dan chloor. Chloor is niet goed voor het milieu, maar gericht en af en toe is beter dan altijd schimmelwerende middelen gebruiken in een schoonmaakmiddel.

Wil je een stap verder gaan met eenvoud in huis, maak dan je eigen zeep en wasmiddel:

  1. zelf bio zeep maken
  2. zelf bio wasmiddel maken

Zelf maken van zeep en wasmiddel is nog beter voor milieu, gezondheid en portemonnee. Het is wel meer werk. Als je in Leiden en omgeving woont, kun je ook bio zeep en wasmiddel van 40008 bestellen. Stuur een mail naar roland@40008.nl en zeep en wasmiddel worden (op de fiets) thuisbezorgd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 − = 36