40008 testen met wasmiddel ingrediënten

40008 testopstelling wasmiddelOm een goed wasmiddel of waspoeder te maken is het nodig om met verschillende ingrediënten te werken en testen. De laatste testen die ik heb uitgevoerd zijn met de ingrediënten natriumpercarbonaat en citroenzuur. De foto links is de testopstelling.

De testen zijn uitgevoerd op stukjes wit laken in r40008 test met natriumpercarbonaat en citroenzuurode wijn gedoopt en gedroogd.  Op de foto hiernaast zijn de resultaten goed zichtbaar. Het eerste (linker) lapje is natriumpercarbonaat met water van 50 graden Celcius, het middelste lapje natriumpercarbonaat met water van 30 graden Celcius en het derde lapje (rechter) natriumpercarbonaat én citroenzuur met water van 30 graden Celcius.

De conclusies zijn:

  1. natriumpercarbonaat werkt als zuurstofbleekmiddel prima tegen wijnvlekken (vlekken die moeten oxideren om te verdwijnen) bij 50 en 30 graden Celcius. Bij 50 graden welliswaar beter, maar bij 30 graden (meestal bonte was) nog meer dan voldoende.
  2. natriumpercarbonaat en citroenzuur kunnen niet worden gemengd in een waspoeder of vaatwaspoeder. Citroenzuur heft de werking van natriumpercarbonaat op.

Een andere test die we hebben uitgevoerd is met 40008 test waspoederverschillende ingrediënten voor waspoeder. De testen zijn weer uitgevoerd op stukjes wit laken in rode wijn gedoopt en gedroogd.  Op de foto hiernaast zijn de resultaten goed zichtbaar. Het eerste (linker) lapje is natriumpercarbonaat en zeeppoeder, het middelste lapje natriumpercarbonaat, zeeppoeder en soda en het derde lapje (rechter) natriumpercarbonaat, zeeppoeder, soda, zout en natriumbicarbonaat (baking soda). Alle drie met water van 50 graden Celcius.

De conclusie van deze proef is dat bij alle drie de samenstelling de oxiderende werking goed is. De derde samenstelling is de basis voor het 40008 waspoeder recept.

(c) 40008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

45 − 41 =