40008 waspoeder maken

zelf waspoeder makenMet het maken van 40008 wasmiddel krijg ik de vraag of je ook 40008 waspoeder kunt maken. Dat heb ik natuurlijk geprobeerd en ja het kan. Zelf vind ik 40008 vloeibaar wasmiddel beter – dat lost beter op in de wasmachine en daardoor blijven er minder zeepresten achter in de wasmachine. Mocht je toch graag waspoeder maken, dan is hier het recept. We hebben het natuurlijk zelf uitgeprobeerd, het werkt prima op hierboven genoemd nadeel na.

De ingrediënten voor 500 gram 40008 waspoeder is zijn:

  1. (biologische) zeeppoeder van olijfolie zeep, 83 gram (zie het 40008 recept voor zeeppoeder van olijfolie zeep)
  2. natriumpercarbonaat, 250 gram
  3. Soda, 50 gram
  4. Zout, 50 gram
  5. Baking soda, 67 gram
  6. Optioneel 17 à 34 druppels (biologische) etherische lavendel olie (aantal druppels afhankelijk van de sterkte van de geur die je wenst)

Meng bovenstaande ingrediënten. Ik doe dat door te schudden in een afgesloten weckpot waar ik het poeder in bewaar. Het is belangrijk de juiste kwaliteit ingrediënten te gebruiken. Voor de soda is “gewone” soda niet goed – dat is vochtig. Na het mengen ontstaat dan een harde klont. Gebruik bijvoorbeeld Kristalsoda van Driehoek van Albert Heijn. Zorg dat ook de andere ingrediënten kurkdroog zijn. Baking soda koop ik van Arm & Hammer bij de toko of Sligro (vanwege de goede prijs). Natrium percarbonaat is verkrijgbaar als zuurstofbleekmiddel van bijvoorbeeld Ecover bij de natuurvoeding of reformzaak.  Bewaar het poeder in een goed afgesloten pot, bijvoorbeeld een weckpot.

Gebruik het waspoeder als volgt:

Voor bonte en witte was

  1. Doe 2 maatschepjes 40008 waspoeder in het wasmiddelbakje van de wasmachine. Voor vuile witte was (bijv. beddengoed en handdoeken) 1 schepje extra toevoegen.
  2. Doe 90 ml schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje (verminder de hoeveelheid als de was naar azijn ruikt).

Let op: natrium percarbonaat niet gebruiken op wol, zijde en niet kleurechte was

Kies het witte wasprogramma op uw wasmachine

Milieu-informatie

40008 zeeppoeder is volledig biologisch afbreekbaar, natrium percarbonaat breekt af in zuurstof, soda en water, natrium bicarbonaat breekt af in koolzuur, soda en water

Veiligheid

SchadelijkDit product is schadelijk bij inslikken en irriteert bij contact met de ogen

bij inslikken arts raadplegenNiet inslikken. In geval van inslikken een arts raadplegen.

 

buiten bereik van kinderen bewarenBuiten bereik van kinderen bewaren

 

ogen spoelen met waterOogcontact vermijden. Bij oogcontact grondig uitspoelen met water. Bij blijvende klachten een arts raadplegen.

(c) 40008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

80 + = 81