40008 Zeep maken van olijfolie

IMG_0454In mijn zoektocht naar eenvoud in huis ben ik begonnen met het maken van zeep. Ik gebruik de zeep als handzeep en als basis voor wasmiddel en vloeibare handzeep. Zelf zeep maken is eenvoudig. Pas wel op met loog voor lichaam en ogen. Ik draag zelf altijd een veiligheidsbril en kunststof handschoenen bij het maken van zeep. Verder heb ik altijd een fles schoonmaakazijn binnen bereik staan – mocht ik loog op mijn huid krijgen, dan kan ik het met azijn neutraliseren.

De ingrediënten voor deze zeep zijn:

 1. (biologische) olijfolie 900 gram (is precies een fles van een liter)
 2. natrium hydroxide (NaOH) 118 gram
 3. water 284 gram

Je kunt natuurlijk meer of minder maken, maar de verhoudingen zijn belangrijk, houd die hetzelfde.

Je kunt nu de zeep maken:40008 olijfolie

 1. Verwarm de olijfolie tot 50 – 55 graden Celcius (olie wordt snel warm en koelt niet snel af). Laat de olie staan.
 2. Voeg de natriumhydroxide toe aan het water (let op – niet andersom – dan ontstaat een heftige reactie – is gevaarlijk). Ik doe dat in een vuurvaste glazen schaal en buiten of onder de afzuigkap. De dampen die vrijkomen niet inademen! Roer met een roestvrijstalen lepel. Het mengsel wordt heet. Laat afkoelen tot tussen de 55 en 65 graden Celcius.
 3. Voeg de loog (in water opgeloste natriumhydroxide) bij de warme olie (let op – niet andersom – dan ontstaat wederom een heftige reactie – is gevaarlijk).
 4. Roer het mengsel door elkaar
 5. Mix met een staafmixer tot het mengsel zo stijf is dat je er sporen in kunt trekken die blijven staan (dikke yoghurt of pudding). Je moet het nog wel kunnen gieten. 40008 gegoten zeep
 6. Giet de zeep in een mal of bak. Ik gebruik een met plasticfolie bekleed bakblik.
 7. Na een dag of 2 à 3 kun je de zeep in stukken snijden of uit de mal halen.
 8. De zeep moet nog 4 tot 6 weken “verzepen” – gewoon laten liggen zonder afdekking. Daarna is de zeep bruikbaar.

Wil je van deze zeep zelf wasmiddel maken, kijk dan op de pagina “wasmiddel maken“.

Gebruik je de zeep als handzeep? Dat kan prima, wel in een zeepbakje met “uitlek” bakje leggen. Als de olijfolie zeep in water blijft liggen, dan wordt het zacht en onbruikbaar als handzeep.

Veel plezier bij het maken van zeep. Ik vind het zelf een bijzonder en leuk proces.

(c) 40008

2 gedachten over “40008 Zeep maken van olijfolie”

 1. Heb jij wel eens een andere olie combinatie gebruikt? bv een toevoeging van kokosolie, dat ruikt zo lekker.Vandaar dat ik dat eens wil proberen. Ik woon in zuid oost Spanje en heb zelf olijfbomen en ook olie daarvan.Deste leuker om zelf zeep te maken daarvan.

  vriendelijke groeten
  Sella

  1. Beste Sella,

   Ja, ik gebruik ook vaak 10% kokosolie, niet zozeer vanwege de geur, maar het maakt de zeep wat zachter, schuimt een beetje en zorgt voor het maken van wasmiddel voor betere oplossing van de geraspte zeep in water.

   Hartelijke groet,
   Roland, 40008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 18 = 19